زنجیره تامین چیست و ویژگی های آن
زنجیره تامین فرآیندی است که به طور غیرمستقیم و به طور کامل بر زندگی روزمره ما تاثیر می گذارد. در هر خریدی که انجام می دهیم، در حمل و نقل کالا و در انبارهای بزرگ خرده فروشی آنلاین. زنجیره تامین مجموعه ای از فعالیت ها بوده که مفهومی فرابخشی و جهانی است.
تعریف زنجیره تامین
زنجیره تامین یک عملکرد استراتژیک و لجستیکی است که شامل کلیه عملیاتی است که برای اطمینان از رسیدن یک محصول یا کالا به مشتری نهایی حیاتی است. به عبارت دیگر، چرخه عمر کامل یک محصول است: از حالت مواد خام تا فروش نهایی آن. تامین مواد اولیه برای ساخت یک محصول تا تحویل آن به مشتری نهایی را پوشش می دهد. بنابراین زنجیره تامین شامل فرآیندهای تامین، تولید، ذخیره سازی و توزیع است و نیاز به هماهنگی بین هر حلقه در زنجیره دارد.
این یک فرآیند پیچیده است که تا حد زیادی به دلیل جهانی شدن است که مرزهای تجاری را مبهم کرده است، بنابراین احزاب فعال بیشتری را در این فرآیند، رقابت بیشتر و الزامات تقاضای سختگیرانه تر درگیر می کند. به این امر، افزایش غیرقابل توقف و حضور همه جانبه تجارت الکترونیک است که همه موانع جغرافیایی و زمانی را از بین برده است، و همچنین در طول همه گیری با تغییر در بسیاری از عادات مصرف کنندگان، به منصه ظهور رسیده است.
فازهای زنجیره تامین
برنامه ریزی اولین مرحله مورد نیاز در هر فعالیت صنعتی است. اینکه چیزی قرار است چگونه تولید شود، کجا تولید شود یا چه فرآیندها و ابزارهایی قرار است استفاده شود، باید قبلاً تعریف شده باشد. بسته به نوع محصول، یافتن امکانات و شرایط ذخیره سازی مناسب، ظروف و بسته بندی مورد استفاده، اقدامات ایمنی، فرآیندهای تولید، تست کیفیت و غیره ضروری خواهد بود.
برنامه ریزی دقیق عناصر مرتبط با زنجیره تامین، بهترین راه برای عملکرد بهینه آن از نظر سرعت و کارایی است. مانند هر فعالیت صنعتی، جنبه هایی مانند محل تولید، منابع انسانی و مادی مورد نیاز، امکانات و شرایط ذخیره سازی، استانداردها و مقررات کیفیت برای رعایت و غیره باید در نظر گرفته شود.
پس از گذراندن فاز 0 یا مرحله تعریف استراتژیک قبلی، 4 مرحله اصلی در زنجیره تامین قابل شناسایی است.
-
تامین:
این مرحله بر روی فعالیت های مورد نیاز برای به دست آوردن مواد خام و محصولات فرعی لازم برای ساخت محصولات به فروش می رسد. در این مرحله از زنجیره تامین، مهم است که در دسترس بودن و کمیت مواد و زمان بندی آنها به خوبی برنامه ریزی و هماهنگ شده باشد.
-
ساخت/تولید:
این مرحله شامل کلیه فرآیندهای مربوط به ایجاد و آماده سازی محصول می باشد. یعنی عملیات لازم برای تبدیل مواد اولیه به محصول و تولید انبوه آنها. بهینه سازی فرآیند صنعتی نقش کلیدی در استانداردسازی عملیات و در نتیجه در چرخه چابک تر و موثرتر ایفا می کند.
تعریف مرکز توزیع لجستیک و مزایای آن
-
ذخیره سازی:
فاز مرکزی زنجیره تامین، ذخیره سازی، شامل جابجایی موقت کالا و کنترل کمی و کیفی آنها در یک فضای خاص است تا ورودی و خروجی آنها برای شرکت سودآور باشد. در این مرحله، عوامل زیادی وارد عمل میشوند که میتوانند تفاوت بین مدیریت کارآمد زنجیره تامین و فعالیت یک شرکت و منحرف شدن کسبوکار را مشخص کنند. انبارها و/یا مراکز توزیع نقطه کانونی این مرحله هستند.
مدیریت صحیح هرگونه پیک تولید یا نوسانات تقاضا و تأثیر آنها بر موجودی و مدیریت آن را پیش بینی می کند. در عین حال، مدیریت ذخیرهسازی هزینههای ذخیرهسازی و تهیه را برای جلوگیری از افزایش قیمت محصول یا خدمات نهایی در نظر میگیرد و از پاسخگویی بهینه به سطوح مختلف تقاضا و حفظ موجودیها در سطوح مورد نیاز کسبوکار اطمینان میدهد. برای این منظور انتخاب نوع قفسه صنعتی برای نصب در انبار کلید خواهد بود.
-
توزیع و تحویل:
بیایید به مرحله نهایی زنجیره تامین نگاه کنیم، زمانی که محصول به دست مشتری نهایی می رسد. این شامل خروج محصول از انبار و مرکز توزیع تا تحویل آن به مشتری نهایی می شود. هدف، جدای از تحویل به مقصد نهایی، باید این باشد که محصول در شرایط مطلوب و در مهلت های توافق شده به دست مشتری برسد.
اگرچه مرحله بسته شدن چرخه زنجیره تامین، مرحله توزیع و تحویل است، مرحله دیگری نیز می تواند شامل شود. این مرحله بازگشت است که در آن یک فرآیند معکوس آغاز می شود که در آن مشتری نهایی محصول را به شرکت ارسال می کند. افزایش تجارت الکترونیک در سال های اخیر زنجیره های تامین را مجبور به تغییر کرده است.
ویژگی های زنجیره تامین
هدف اصلی زنجیره تامین، تحویل کالاها یا محصولات در کمیت، کیفیت و زمان لازم با رقابتی ترین هزینه در طول کل فرآیند، از مرحله عرضه تا تحویل نهایی است. برای این، زنجیره تامین باید دارای ویژگی های خاصی باشد:
- تعادل: زنجیره تامین مجموعه ای از فعالیت های هماهنگ است که با هم پیچیدگی خاصی به دست می آورند. چرخه کامل شامل بسیاری از منابع انسانی و مادی است. برای اینکه کل فرآیند با موفقیت انجام شود، همه طرف های درگیر باید به درستی عمل کنند. بنابراین مهم است که هر مرحله یا مرحله به خوبی برنامه ریزی، دقیق و ساده شده باشد تا خطرات احتمالی به حداقل برسد.
- کارایی: کاهش هزینه ها و اجرای مناسب فازها به طور همزمان از ویژگی های یک زنجیره تامین با عملکرد خوب است.
- هماهنگی: تامین کنندگان، حمل و نقل، تولیدکنندگان، مشتریان، فناوری … زنجیره تامین را تشکیل می دهند. آنها باید مستقل اما به صورت سازماندهی شده کار کنند تا محصول به طور رضایت بخشی به دست مشتری نهایی برسد.
- انعطاف پذیر: یک زنجیره تامین کارآمد چابک است و به سرعت به الگوهای متغیر بازار یا حوادث جهانی که به وجود می آیند، مانند بحران سلامت، پاسخ می دهد. یعنی پاسخگویی موثر به تغییرات عرضه و تقاضا.
- شفافیت: جریان مداوم اطلاعات در طول فرآیند، از عرضه تا تحویل نهایی وجود دارد. یک زنجیره تامین که به خوبی کار می کند یک زنجیره تامین با ارتباطات پویا است.
زنجیره تامین و مدیریت لجستیک: آیا آنها یکسان هستند؟
پاسخ منفی است. لجستیک حلقه دیگری در زنجیره تامین است. لجستیک به فعالیت های مربوط به مدیریت کارآمد ذخیره سازی محصولات/کالاها، سازماندهی و اجرای حمل و نقل و توزیع به مشتری نهایی اشاره دارد.
می توان گفت در حالی که هدف لجستیک مدیریت بهینه سفارش است، هدف زنجیره تامین، مدیریت جامع و جهانی یک محصول از مبدأ اولیه تا رسیدن به دست گیرنده نهایی است. زنجیره تامین، به غیر از تدارکات، عملیات بیشتری را ادغام می کند، مانند تامین، ساخت و سایر انواع فعالیت های مربوط به حوزه های فروش یا بازاریابی.
دیدگاهتان را بنویسید