ویژگی و شرایط انبار مواد شیمیایی
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و افزایش جمعیت نیاز به تولید فراوان کالا در جامعه وجود دارد. این امر نیاز به اصول و مقرراتی جهت استفاده درست از امکانات موجود را میطلبد. برای نگهداری از مواد شیمیایی و سموم نیاز به مکان مناسب جهت نگهداری از مواد شیمیایی داریم. مکان و طراحی ساختمان انبار باید به گونه ای باشد که همه ی نکات ایمنی در آن لحاظ شده باشد. رعایت مسائل ایمنی در انبارهای مواد شیمیایی به دلیل خطرناک و قابل اشتعال بودن دارای اهمیت بیشتری خواهد بود. که در این مقاله به ویژگی ها و چگونگی مکان انبار میپردازیم.
ویژگی مکان و طراحی انبار:
انبارهای شیمیایی که در ابعاد مختلفی ساخته می شوند محل نگهداری مواد شیمیایی به شکل گاز، مایع و جامد می باشند. که در ادامه به بررسی بعضی از ویژگی های این نوع انبارها می پردازیم.
- کلیه مسائل ایمنی و فنی از جمله؛ ذخیره آب، کلید ضد جرقه و قطر سیم های برق بایستی استاندارد باشد.
- از نگهداری چوب و کاغذ و مواد اشتعال زای دیگر در محوطه ی انبار جلوگیری شود.
- در کلیه انبارهای مواد شیمیایی و سموم نصب سیستم هشدار دهنده ضروری است.
- میزان رطوبت موجود در انبار میبایست زیر ۴۰درصد تنظیم گردد.
- وجود دماسنج و رطوبت سنج در چند نقطه انبار جهت کنترل دما و رطوبت ضروری است.
- نصب تابلوهای هشدار و علائم راهنما جهت جلوگیری از بروز حادثه و پیشگیری از خطرات احتمالی الزامی است.
- تابلوها می بایست از فاصله ۱۵ متری قابل دیدن و خواندن بوده و همچنین معنا و مفهوم تابلوها می بایست به کارکنان آموزش داده شود.
- تجمع بخارهای مواد شیمیایی بسیار خطرناک بوده و خطر آتش سوزی را افزایش می دهند بنابراین وجود سیستم هواکش استاندارد جهت خروج این گازها ضروری می باشد.
- انبار مواد شیمیایی و سموم باید مجهز به حداقل دو دستگاه پودر گاز ۱۲کیلو گرمی و یک دستگاه کپسپل پودر گاز ۵۰کیلو گرمی باشند و نسبت به حجم و مساحت انبار دارای تعدادی سطل آتش نشانی سرباز محتوی ماسه خشک سرند شده باشند.
- ایجاد هر گونه مخزن جهت نگهداری مایع و یا کاز در انبارهای کوچک ممنوع است.
ویژگی های ظاهری انبار:
- این انبارها می بایستی حداقل دارای مساحتی بیش از ۱۰۰متر مربع باشد که عرض راهروهای آن بیش از 5.1 متر باشد و همچنین حداقل ۱۵% ظرفیت خالی آن جهت جابه جایی آسان مواد شیمیایی در انبار موجود باشد.
- راهروی انبار به میزانی باشد که وسایل مکانیکی یا موتوری به راحتی جا به جا شود و همچنین از دو طرف با رنگ سفید خط کشی شده باشد.
- دیوار داخل انبار باید دارای 14 سانتی متر روی بند باشد که کاملا نفوذ ناپذیر و صاف و صیقلی باشد.
- ساختمان انبار می بایستی از مواد غیر قابل اشتعال باشد و به کار بردن چوب، تخته و پلاستیک به طور کلی ممنوع است. اجزای تشکیل دهنده ساختمان باید برای مدت حداقل ۲ ساعت و ستون ها حداقل ۳ ساعت مقاوم بمانند.
- مکان انبار می بایستی به گونه ای طراحی شود که حداقل سه جهت در اطراف ساختمان برای دسترسی خودروهای امدادی و وسایل اطفا حریق آزاد باشد.
- انبارهای بزرگ باید دور از مناطق مسکونی، بیمارستان، مدارس، فروشگاه ها، بازار میوه جات و ذخایر آب احداث گردند و همچنین در مناطقی که سطح آب زیرزمینی بالا باشد ممنوع است.
- احداث گذرگاه شیبدار در ورودی و خروجی انبار جهت ممانعت از خروج تراوشات انبار ضروری است.
- وجود درب های اضطراری برای خروج سریع از انبار ضروری می باشد. همچنین استفاده از قفسه انباری مناسب برای قفسه بندی مواد در انبار.
- در داخل انبار می بایستی درب ها را از نظر امنیتی به قفل های محافظ بسیار قوی متصل نموده تا از ورود و خروج افراد متفرقه به انبار جیوگیری شود.
- برای پنجره ها و درب های انبار علاوه بر محافظ می بایستی سایه بان نیز در نظر گرفته شود تا از آسیب های احتمالی نور خورشید و آتش سوزی توسط آن جلوگیری نمود.
- دفتر انبار داری در مکانی دور از نگهداری مواد شیمیایی در نظر گرفته شود.
- انبارهای مواد شیمیایی را نمی توان به صورت مستقیم گرم یا سرد نمود بنابراین سیستم های گرمایشی و سرمایشی این انبارها خاص بوده و دقت کافی را در طراحی آن ها می بایستی در نظر گرفت.
- دمای انبار حسب نوع مواد نگهداری شده طبق استاندارد GMPباید در دو دامنه زیر باشد: الف) دمای سردخانه ای ۵_۲درجه سانتی گراد ب) انبار خشک ۱۵_۸ درجه سانتی گراد
- در رابطه با کف انبار می بایستی به عدم وجود هر گونه ترک یا شکاف توجه نمود. همچنین کف انبار نباید صاف و یا لغطنده باشد و یا طوری طراحی شود که مایعات در کف آن جمع شده و موجب بروز خطرهای متفاوتی شود.
- بایستی کف انبار را با خط کشی، شماره گذاری و بلوک بندی کنید و هر بلوک حاوی یک محموله مشخص باشد و در کنار هر بلوک به عرض حداقل یک متر جهت جابه جایی و هوای آزاد در نظر گرفته شود.
- تخلیه فاضلاب انبارهای بزرگ باید جداگانه باشد و از ورود آن به فاضلاب عمومی جلوگیری شود.
- کپسول آتش نشانی برحسب زمان اعتبار مورد بازدید قرار گیرند.
- روشنایی طبیعی انبار می بایست به گونه ای باشد که از تابش نور مستقیم خورشید به مواد شیمیایی و سبوم جلوگیری کند.
قفسه بندی انبار مواد شیمیایی
اگرچه موادی که در انبارهای شیمیایی با آن ها سر و کار داریم موتد خطرناک و خاصی هستند، اما می بایستی برای مدیریت بهتر انبار و همچنین افزایش کارایی خود از سیستم های قفسه راک پالت و سایر یستم های قفسه بندی به صورت ترکیبی در قسمت های محتلف انبار استفاده نمود. برای انتحاب و راه اندازی قفسه بندی مورد نظر خود می توانید از افراد متخصص در تک قفسه مشورت بگیرید.
لینک های مرتبط:
دیدگاهتان را بنویسید